Ik vind het gewoon zeg maar best wel leuk hier…

Sinds een jaar ben ik mezelf in de culturele wereld aan het onderdompelen. Van de commerciële haaienwereld naar de poezelige motivatie van binnenuit wereld. Compleet tegenovergesteld in de zin van geld verdienen en winst maken. Echt even wennen dus.

Wat ook nieuw is voor mij, en in deze wereld heel gewoon, is op projectmatige basis werken bij verschillende organisaties. Vanwege de vele budget cuts is er geen geld meer om medewerkers het hele jaar op de vloer te hebben. Gelukkig hebben ze daar allerlei constructies voor verzonnen, zoals Jobstudentencontract, betaalde vrijwilligerscontract, freelancen onder payroll etc. etc. Het idee is dat je een goede 3 maanden voor een specifiek evenement, of een specifieke deadline komt werken. Vervolgens ga je als een gek jezelf inlezen, vragen stellen en proberen vat te krijgen op het aankomende evenement. Tijd voor ‘inwerken’ is er niet bij de vaste medewerkers, dus alleen de flexibelen onder ons met zwembandjes redden het. Dit zijn degenen die worden teruggevraagd en opnieuw zichzelf mogen bewijzen.

Het leuke aan deze manier van werken is dat je werkweek nooit hetzelfde is. Je ontmoet veel nieuwe mensen en je wordt altijd uitgedaagd. Zeker voor mensen zoals ik, nog zonder verplichtingen en financiële uitdagingen, is dat een geweldige manier om werkervaring op te doen. Je netwerk wordt met de week breder en al snel komen de opmerkingen als “ooh, heb je nog met die en die samengewerkt?” En kom je bij technische bezoeken klasgenoten tegen. Je moet dus altijd opletten op wat je zegt, want voor je het weet stoot je een toekomstige baas of collega tegen het hoofd.

Wat ook erg nieuw voor mij is, is de ongelooflijke intrinsieke motivatie waarmee deze mensen dagelijks naar het werk komen. Veel geld en voldoening krijgen ze niet, en de dagen zijn lang en zwaar. En toch werken ze harder dan wie ik ook heb gezien. Per collega kan ik opsommen wat de motivatie is om mee te werken aan het festival. Een gedachte die ik voor mezelf ook nog op een rijtje moet gaan zetten. Ik wil natuurlijk niet degene zijn die zegt “mijn werkmotivatie? Ik vind het gewoon zeg maar best wel leuk hier…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.