Gezocht: metaaldetector

Sinds kort hebben we een ‘puzzelknipper’ in de bibliotheek. Alhoewel we laatst constateerden dat het misschien toch een ‘puzzelsnijder’ is. Maar dat klinkt zo heftig. Alhoewel er geen andere manier is om middenin een pagina zo vierkant te snijden zonder knip-ingang. Dit is een uit voorbedachte rade puzzelsteler. Iemand uit het dorp die rondloopt met een zeer scherp stanleymesje in de mouw.

Het mesje komt tevoorschijn in de bibliotheek op zaterdagochtend. Deze persoon zoekt dan een stil hoekje op en steelt de zaterdagpuzzel. Recht uit het net ingewerkte tijdschrift. In mijn hoofd hoor ik de dader lachen met de pink in de mondhoek zoals de mini-me van Dr. Evil: muauauauah.

Meerdere malen hebben we verdachten aan elkaar door gefluisterd. En als die verdachte dan de deur binnenliep, moesten we opeens in die hoek een en ander opruimen. Want op heterdaad is toch de beste manier. Weken gingen voorbij en de gaten bleven vallen. Toen besloten we om een vriendelijk doch dringend A4tje in het betreffende tijdschrift te stoppen. Of de knipverslaafde het stanleymesje binnensmouws wilde houden. Elke zaterdag bonsde ons hart. Zou onze subtiele communicatie effectief zijn? Helaas kregen we nog steeds gedupeerden aan de balie die ons het onbedoelde doorkijkje toonden. Het A4tje werd herschreven, ditmaal dringender en geplastificeerd. Plastificeren betekent immers: dit menen we tot in de vergaantijd van plastic. Resultaat: de pagina’s onder de puzzel werden nu gebruikt als snijplank en dus beschadigd in het proces. Muahuauauaua.

Het vervolgplan, ondertussen een vast agendapunt van de vergadering, was om het tijdschrift dan maar achter de balie te leggen. Aan te vragen door de geïnteresseerde en een extra drempel voor de puzzelknipper. Als tegenprestatie zouden we de puzzel kosteloos kopiëren voor onze fervente puzzelaars. En wat denk je? Recht in ons gezicht heeft de puzzelmaniak het tijdschrift aangevraagd en doodleuk de puzzel ontfutseld. De verbijstering sloeg om in pure wanhoop.

Wat is de status nu? Op de werkbeschrijving voor de zaterdagploeg staat een extra stap. De puzzel uit het tijdschrift kopiëren en klaarleggen voor de bezoekers die erom vragen. Deze werkbeschrijving is ondertussen gelamineerd. De enige denkbare oplossing is een metaaldetector. Wie kan ons helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.