Anderhalvemetersamenleving? Driegeitengroepering!

Als bibliothecaris van Bibliotheek Bollenstreek wordt er natuurlijk van je verwacht dat je enig gevoel voor taal hebt. Of dat in elk geval de haartjes op je armen overeind gaan staan bij verschrikkelijke spelfouten. Als ik een spelfout in een boek ontdek, gaat dat boek meteen dicht. Taalpuristen zullen dit herkennen. Maar ik reken mezelf absoluut niet tot deze laatste groep – mijn man zou dit tegenwerpen -, want helaas heb ik soms nog steeds moeite met de d’s en t’s. En schreef ik tot recentelijk ‘zoiezo’ in plaats van ‘sowieso’. Waarom wees niemand me eerder hier op?.

Vorige week besloot ik eens op te zoeken wat nou eigenlijk de correcte spelling is van ‘corona’. De haartjes op mijn armen deden me vermoeden: het is met een hoofdletter. Iets dat zoveel impact heeft op de samenleving, zou toch met hoofdletter moeten? Niets blijkt minder waar. Corona schrijf je met een kleine ‘c’, want het is een ziekteaanduiding. En enkel ziektes met de naam van het land van herkomst erin verwerkt, of die van de ontdekker, moeten met een hoofdletter. Dat voelt eigenlijk niet goed. Maar corona voelt natuurlijk sowieso niet goed.

De haartjes op mijn armen deden me vermoeden: het is met een hoofdletter. Iets dat zoveel impact heeft op de samenleving, zou toch met hoofdletter moeten? Niets blijkt minder waar. 

En hoe zit het dan met de regel voor het schrijven van 1,5 meter? Of is het anderhalvemeter? Dat mag dus allebei. Nou ben ik vreselijk slecht in inschattingen maken. Ik zou linksaf de bosjes in rijden als Google Maps me hiertoe instrueert. Ik zie dus liever inschattingen als ‘hou er drie geiten tussen’, ‘blijf twee varkens bij elkaar vandaan’, of ‘hou een koe afstand van elkaar’ – ra ra, waar was ik dit weekend in de Bollenstreek? Dan hebben we het niet langer over ‘anderhalvemetersamenleving’ maar over ‘driegeitengroepering’ of ‘tweevarkens-samenstelling’. Niet alle geiten, varkens en koeien zijn even groot, maar persoonlijk vind ik dat toch makkelijker inschatten dan anderhalve meter. En gezien toch velen van ons ‘corona’ niet goed schrijven, vind ik dat we best met de afstandsomschrijving mogen spelen. Gewoon om het leuk te houden!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.